Coffea Arabica, ook wel bekend als Mountain Coffee
Als je regelmatig door het koffiepad van je plaatselijke supermarkt loopt, heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd waarom bijna alle verpakkingen ‘Arabica-koffie’ of ‘Arabica-bonen’ vermelden. Het antwoord is vrij simpel. Arabica koffiebonen groeien op minimaal 600 meter hoogte. Vanaf een hoogte van 1500 meter groeien deze koffiebonen het beste. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen bacteriën. Hoe hoger de plant staat, hoe hoger de omgevingstemperatuur en hoe minder bacteriën er zijn. Omdat de koffiebonen op grote hoogtes gekweekt moeten worden, worden ze voornamelijk geplant rond de evenaar, in Midden- en Zuid-Amerika. Niet zo gek dus, dat de koffiebonen de bijnaam Mountain Coffee hebben gekregen.
Terug naar het koffiepad van jouw supermarkt. Koffie dat bestaat uit 100% Arabica bonen, bevat dus relatief minder cafeïne en wordt dankzij de aromatische zachte smaak door het gros van de consumenten gezien als lekkere koffie. Daarmee hebben deze koffiebonen maar liefst driekwart van de wereldwijde markt in bezit, en dat verklaart dus weer waarom het gangpad van jouw supermarkt er zo vol mee staat.
Coffea Robusta, ook wel bekend als Canephora
Arabica koffiebonen zijn iets milder dan zijn tegenhanger: de Robusta koffieboon. Deze bonen zorgen voor een stevige, krachtige smaak en zijn hiermee ook meer bitter. Dit komt doordat de bonen in veel lagere gebieden groeien, en dus meer cafeïne aanmaken. Dit maakt deze soort koffieboon perfect voor een heerlijke espresso. Robusta bonen worden vaak gemengd met Arabica bonen, omdat de bonen op zichzelf bitter en eenzijdig zijn voor de losse verkoop.
Welke andere soorten koffiebonen zijn er?
Naast deze twee soorten koffiebonen, zijn er nog twee koffiebonen die in mindere mate gebruikt worden. De Liberica en de zeldzame Excelsa koffieboon.
Coffea Liberica
De Liberica koffiebonen komen oorspronkelijk uit Liberia en worden voornamelijk geteeld in Maleisië, West-Afrika en Guyana (Zuid-Amerika). Deze koffieplant wordt wel 18 meter hoog, en behoort daarom tot de boomsoorten. De smaak van Liberica koffiebonen is vergelijkbaar met de smaak van de Robusta koffiebonen. De bonen zijn groter dan de Arabica bonen en zijn beter resistent tegen ziektes, maar door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten worden de bonen alleen geteeld voor lokale consumptie en worden ze verder niet geëxporteerd.
Coffea Excelsa
De Excelsa koffiebonen zijn de meest zeldzame koffiebonen ter wereld. Dit komt doordat ze alleen in Tsjaad, West-Afrika worden verbouwd. In tegenstelling tot de Liberica bonen, lijken deze bonen qua groei en uiterlijk meer op de Robusta bonen, en qua smaak meer op de Aberica bonen. De bonen zijn relatief duur in productie en vind je dus alleen in speciale coffeeshops.