French Press Koffie maken? Leer de ultieme techniek (8 stappen)

advertentie

Koffievoordeel - Dé voordeligste koffiewinkel van Nederland
Ben jij, net als ik, gek op koffie en altijd opzoek naar de lekkerste manieren om koffie te maken? Blijf dan hangen want onlangs heb ik deze techniek van French Press koffie maken ontdekt en ik drink sindsdien bijna geen andere koffie meer. Dat is ook de voornaamste reden dat ik deze techniek graag met je wil delen. Zodat jij, net als ik, oprecht de lekkerste koffie van je leven kunt proberen.
Ralph Groenink
Ralph Groenink

Inhoud van dit artikel

Waar komt French Press Koffie vandaan?

Een French Press wordt ook wel een ‘Cafetière’ of ‘Cafetière à piston’ genoemd. En vindt zijn oorsprong in (hoe kan het ook anders) Frankrijk, waar aan het eind van de 20e eeuw het eerste patent op de French Press wordt aangevraagd. Rond 1935 heeft de Italiaan Bruno Cassol de ‘Cafetière’ verfijnd en gepatenteerd op de manier zoals we hem vandaag de dag kennen.

In andere landen staat de French Press ook wel bekend als ‘Bodum’ (de Deense fabrikant van de huidige French Press apparaten), als ‘Coffee Plunger’ in Australië en Nieuw-Zeeland of als ‘Stempelkanne’ in Duitsland.

Wat is French Press koffie precies?

Anders dan koffie met een snelfilter-maling, waar het water van boven door een papieren filter druipt, wordt de koffiemaling bij een French Press naar onderen geperst met een metalen filter. Doordat het kokende water bij een French Press langer in contact staat met de koffiebonen-maling krijgt de koffie een kenmerkende volle en robuuste smaak.

Een French Press is een vrij simpele techniek om een heerlijk kopje (ongefilterde) koffie te zetten. Maar wat ben je ervoor nodig en hoe zet je deze koffie precies? We leggen je de ultieme techniek graag uit in dit artikel.

Wat heb je nodig om French Press Koffie te zetten?

Om een heerlijke kop French Press Koffie te zetten heb je de volgende spullen nodig. Digitale keukenweegschaal, koffiebonen, koffiebonen maler (hand of elektrisch maakt niet uit), een waterkoker, een French Press en uiteraard, een koffiekop. Naast deze spullen is ook een flinke portie geduld nodig, dus heb je haast dan is een French Press koffie misschien niet de way-to-go.

Stappenplan voor het maken van de beste French Press koffie die je ooit hebt geproefd.

Stap 1:  Kook je water in een waterkoker of fluitketel. Je kunt hiervoor gewoon kraanwater gebruiken. Wil je een next-level smaak? Kies dan voor zacht gefilterd bronwater.

Stap 2: Haal de deksel en de plunjer uit de French Press en maak de kan warm door een klein beetje van het kokende water toe te voegen. Schud dit water goed door de kan en gooi het overtollige water daarna in de gootsteen. Je kan houdt de temperatuur van de koffie straks beter vast.

Stap 3: Wanneer het water heeft gekookt, laat je het even rusten en maal je de koffiebonen tot een grove tot medium-grove substantie. Gebruik ongeveer 30-35 gram gemalen koffiebonen per halve liter water. Gebruik de digitale keukenweegschaal om de juiste verhoudingen te krijgen.

Stap 4: Doe 30-35 gram gemalen koffiebonen in de French Press en schenk rustig, ongeveer 500ml (net niet) kokend water toe van ongeveer 90 en 96 oC graden. Laat het brouwsel vervolgens 4 minuten rusten. BELANGRIJK: Nu nog niet gaan roeren!

Stap 5: Roer na 4 minuten het brouwsel goed door en schep het overtollige schuim weg met een theelepel. Laat het brouwsel nu nog eens 5 minuten rusten. Op deze manier zinken de drijvende koffiedeeltjes naar de bodem en krijgt de koffie zijn karakteristieke volle smaak.

Stap 6: Na 5 minuten zet je het deksel en de plunjer weer op de French Press. Laat de plunjer rustig zakken tot aan de bovenkant van het brouwsel. Je kunt ervoor kiezen om de plunjer rustig naar beneden te drukken, om zo overtollige drijvende koffiemaling naar beneden te drukken, maar dit is niet eens nodig. Doe je dit wel? Zorg er dan voor dat je de plunjer daarna niet meer naar boven trekt.

Stap 7: Schenk de koffie in een (verwarmde) koffiekop. Het filter zorgt ervoor dat het koffiedik niet mee wordt geschonken. Heb je voor meerdere porties koffie gezet? Schenk dan het restant over in een thermoskan, zodat de koffie niet te sterk wordt. Tenzij je daarvan houdt natuurlijk.

Stap 8: Tijd om te genieten van een heerlijke French Press koffie.

Bovenstaande manier wordt ook wel de ‘Hoffmann Technique’ genoemd. Dit naar aanleiding van deze video op YouTube van James Hoffmann.

Welke koffiebonen gebruik je voor een French Press koffie?

Voor een French Press Koffie maakt het soort koffiebonen niet bijzonder veel uit. Persoonlijk kies ik voor deze verse gebrande 100% Arabica koffiebonen van Lavazza, maar een blend van Arabica en Robusta is ook prima. Belangrijk is wel dat je de koffiebonen vers maalt. Zo heb je niet alleen invloed op de structuur van de maling, maar geef je de koffie ook veel meer smaak.

Is French Press Koffie slecht voor je?

Van French Press koffie wordt beweerd dat het hoog een cholesterolgehalte bevat. Dit is in zekere zin waar, omdat de koffie bijna tot niet gefilterd wordt. Hierdoor is de concentratie cafestol een stuk hoger dan bij gefilterde koffie. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol, en wanneer deze waardes te hoog zijn, is de kans groot dat het aan de binnenkant van je bloedvaten blijft plakken. Het Voedingscentrum adviseert daarom ook om niet meer dan een kopje French Press Koffie per dag te drinken. (Bron: Voedingscentrum.nl)

Hoe maak je een French Press schoon?

Een schoon apparaat is essentieel voor lekkere French Press koffie. Maak na het brouwen van je koffie het apparaat schoon. Haal de plunjer en het metalen filter uit de kan en spoel deze goed om.

Giet vervolgens een scheut warm water bij de koffieprut. Je kunt ervoor kiezen dit in de prullenbak of de GFT-bak te gieten, maar je kunt het bijvoorbeeld ook bij de planten in de tuin gooien voor extra bemesting.

Nadat je de kan hebt ontdaan van de prut, spoel je de kan van de French Press nog even goed om zodat alle koffieresten zijn weggespoeld. Doe vervolgens een klein beetje Dreft of ander wasmiddel in de kan en vul deze met warm/lauwwarm water. Doe vervolgens de deksel en plunjer weer op de kan en laat het even weken.

Na ongeveer een uurtje weken borstel je de kan even goed door met een afwasborstel en spoel je het geheel om met koud water. Maak de kan van je French Press vervolgens goed droog met een theedoek.

Je French Press is nu klaar voor het volgende brouwsel.

Wat vind jij van French Press Koffie?

Persoonlijk vind ik French Press koffie een vrij simpele manier om heerlijke, robuuste koffie te maken. Je moet wel een beetje geduld hebben en willen experimenteren met de structuur van je koffiebonenmaling, de hoeveelheid koffiebonen en het water. Maar als je eenmaal de juiste formule te pakken hebt, wil je (bijna) geen andere koffie meer.

Ik ben erg benieuwd wat jullie experimenten met French Press koffie hebben opgeleverd en zie graag jullie favoriete manier terug in de reacties onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

advertentie

Koffievoordeel - Dé voordeligste koffiewinkel van Nederland

Meld je aan voor de heetste koffiedeals!

Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je maandelijks de beste koffiedeals in je mailbox. Wanneer je aangemeld bent doe je automatisch mee aan onze winactie! We verloten namelijk elke maand een koffiebonen pakket van Gran Maestro Italiano onder alle nieuwe aanmelders.

Jouw gegevens: